Tuinkalender

Hoe ziet een jaartje buurttuin er uit? Hieronder lees je per maand een overzicht per maand van klussen die in de tuin moeten gebeuren. Dit overzicht kun je natuurlijk ook gebruiken als inspiratie voor je eigen tuin. Over het algemeen zijn we in het voorjaar en de zomer actiever dan in het najaar en de winter, net als de tuin! In de zomer proberen we elke week van de tuin te genieten.

Januari & februari

Behalve snoeien als het nog niet vriest, is in de tuin is weinig te doen. Wel kunnen er plannen gemaakt worden voor het komende jaar, warme chocolademelk met slagroom gedronken worden en eventueel wat reparaties worden uitgevoerd. Wilgen worden rond februari geknot en we krijgen meestal wel partijen tenen die we voor de omheining gebruiken. Wanneer de eerste bollen al uitkomen kan er eventueel wat compost verspreid worden in de tuin.

Maart & april

Tijd voor de "voorjaarsschoonmaak"! Via initiatieven als NLDoet organiseren we in deze maanden altijd wel een paar tuin-dagen waarop we zaken aanpakken als het ophogen van borders, het verder aanvullen van de takkenrillen en het planten van nieuwe planten en bloemen. Dan kunnen de bijen straks hun hart weer ophalen! De composthoop kan gedraaid worden en als er al lekker veel compost is, dan kan dat in de tuin gebruikt worden.

Mei & juni

De bijen worden weer actief dus we zorgen dat de bijenhotels er goed bijstaan. Er kan gesnoeid worden.

Juli & augustus

Lekker van de tuin genieten, elke zaterdagavond zomeravondborrel? Alles groeit hard in de zomer dus er zal af en toe wat teruggesnoeid moeten worden en zo kunnen we de composthopen mooi aanvullen.

September & oktober

De scholen beginnen weer en dit is dan ook de perfecte tijd om de schooljeugd met de natuur in contact te brengen. Misschien kunnen we er met wat voorlichting voor zorgen dat er wat minder steen en wat meer groen in de voor- en achtertuinen van Emerald te zien valt. Zijn de bijtjes ook weer blij!

November & december

Snoeien, plannen maken voor volgend jaar.